HTML

Kelet és délkelet Ázsia Vietnámból

Friss topikok

„FURCSA” ESEMÉNYEK A MÓNG CÁI (Kína-Vietnám) HATÁRÁTKELŐNÉL.

2012.08.25. 12:50 Láma291

A Dél-kínai tenger (Vietnámi elnevezés: Keleti tenger) körüli feszültség - úgy tűnik - átterjedőben van a szárazföldre.

Những động thái “lạ” tại cửa khẩu biên giới Móng Cái

A kínával rendszeresen kereskedő vietnámi kereskedők számláit, amit a Guǎngxī tartománybeli Dōngxìng város bankfiókjaiban nyitottak zárolták a hatóságok.

Azoktól a vietnámi vendégmunkásoktól, akik készpénzzel akartak hazautazni, elkobozták a vámosok a náluk lévő pénzt.

2012-től kezdve, a Móng Cái-i határátkelőhely (Quảng Ninh tartomány) működésében szokatlan változások történtek, aminek következtében jelentősen visszaesett a határátkelő forgalma. Ennek elsődleges oka az, hogy a kínai oldalon jelentősen szigorítottak az ellenőrzésen. Még a mélyhűtött áruk, nyersanyagok is nehezen jutnak át a határon.

Mint a legnagyobb határátkelő észak-vietnámban, Móng Cái-ban több, mint 400 vállalkozás foglalkozik a kínai-vietnámi határ menti kereskedelemmel. A napi több, mint 400 konténernyi áru, 1600 hajó rakománnyi áru (A Ka Long folyón) megy át a határon, ameinek az összesített értéke 2005-2011 között 23.866 millió usa dollár és eddig folyamatosan növekedett.

2012-ben viszont visszaesett a forgalom. A 2012-es év első 7 hónapjának a forgalma csak 2.607.641 usa dollár volt, ami az előző év azonos időszakának csak 78,9%-a.

Az augusztusi adatok még nem kerültek összesítésre, de érzékelhetően csökkent az áruforgalom az előző havihoz képest. A lecsökkent vietnámi export nem csak a jellemzően mezőgazdasági, erdészeti, aquakultúrás termékekből áll, mint például a kaucsuk, a maniókaliszt, vagy a dohányáruk..., hanem a Kína által eddig szinte korlátlan mennyiségben vásárolt kőszén is a visszaesés áldozatává lett. Megszűnt a kínai kereslet mind a külkereskedelmi forgalomban, mind pedig a határ menti kiskereskedelmi forgalomban.

A Móng Cái-i vámhivatal tájékoztatása szerint jelenleg, 2012 augusztus 12-én a vietnámi oldalon 3.860 konténer rekedt, amelyek közül 1.314 a hűtőkonténer, amelyeket árammal kell ellátni a bennük lévő áruk minőségének a megőrzése érdekében.

Nguyễn văn Tính úr, a 15. folyam kilométernél lévő vízi átkelő állomás vezetője elmondása szerint korábban is előfordult áru torlódás a határon, de általában pár nap alatt rendeződött a helyzet. Most azonban hónapok óta szinte megállt a forgalom. Senki sem tudja megmondani, hogy a határon rekedt áru mikor, vagy egyáltalán átmegy e valamikor. A vámhivataloknak külön problémát jelent, hogy a kínai oldalon a Kínából Vietnámba bérmunkára áthozott árukat sem engedik vissza.

Ami pedig még a fentieknél is aggasztóbb az, hogy azon vietnámi vállalkozások számláit, amelyek kínai kereskedelemre specializálódtak és ezért számlát nyitottak Dongxing-ban, a kínai hatóságok zárolták 2012 júliusában. A kínában dolgozó vietnámi vendégmunkásoknak pedig megtiltották a jövedelmük haautalását, vagy készpénzben történő hazavitelét. Akinél készpénzt találnak határátlépéskor, elkobozzák a kínai vámosok.

Nem hivatalos kínai tájékoztatás szerint biztonsági okokból a kínai pártkongresszus felkészülési idejére megszigorítják a határellenőrzést és ennek keretében első szakaszban 2012. augusztus 31.-ig felfüggesztik az áruforgalom vámkezelését, de arról nem szólt a tájékoztatás, hogy ezt követően lesz e második, harmadik szakasz...

A helyzet megoldására a Kereskedelmi Minisztérium, a Quảng Ninh Tartományi Kereskedelmi Hivatal külön értekezletet tartott a probléma megoldására, de ténylegesen semmilyen megoldást nem találtak az árutorlódás problémájára.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lama291.blog.hu/api/trackback/id/tr314662295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása